fbpx
Our Local Story

Kisah Cerita Dan Sejarah Ringkas Tasik Biru Di Daerah Kecil Bau

Kisah Cerita Dan Sejarah Ringkas Tasik Biru Di Daerah Kecil Bau

Dahulunya, Tasik Biru yang terletak di Daerah Kecil Bau merupakan lombong emas yang terkenal di negeri Sarawak.

Pernah satu ketika, Tasik Biru dikeringkan semula untuk mengorek emas oleh syarikat negara asing. Mungkin ramai yang tidak tahu, tasik ini menyimpan emas yang paling cantik serta berkualiti di dunia.

Pernah satu ketika berlaku pemendapan di beberapa buah tempat di kawasan Bau termasuklah tapak lama Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Bau disebabkan perlombongan semula di tasik ini.

Akibat daripada pemendapan itu, penduduk di sini marah lalu membantah kerja-kerja melombong semula. Setelah mendapat bantahan daripada penduduk tempatan, akhirnya pada tahun 1998, air diisikan semula ke dalam tasik ini dan kerja-kerja melombong dengan rasminya ditutup. Berikutan itu, pemendapan berhenti dengan serta merta.

Kisah Cerita Dan Sejarah Ringkas Tasik Biru Di Daerah Kecil Bau

Lagenda Tasik Biru di Bau Sarawak.

Tasik Biru di Bau, Sarawak yang terletak kira-kira 35 kilometer dari Bandaraya Kuching.Mengikut cerita dongeng penduduk setempat, tasik ini dikatakan menjadi habitat kura-kura emas yang menyebabkan ia menjadi tumpuan ramai.

Dan daripada cerita mitos pula, dikatakan Tasik Biru ini dikaitkan dengan misteri kemunculan tiga raksasa sekitar tahun 1988 yang dikatakan berukuran tiga meter panjang berenang di bawah permukaan tasik mengakibatkan pemandangan cantik ini tampak suram dan menyeramkan. Malah keindahan tasik itu membuatkan penyair Kemala atau Ahmad Kamal Abdullah mengabadikannya dalam sajak 21 baris bertajuk Tasik Biru.

Sajak beliau menjadi sebahagian daripada teks mata pelajaran sastera bagi penuntut Tingkatan Satu. Tasik Biru sebenarnya bukanlah tasik semula jadi kerana ia terbentuk daripada aktiviti perlombongan emas yang dijalankan oleh Borneo Company pada 1898.

Namun, operasi lombong itu ditutup ekoran banjir yang melanda pada tahun 1921 sehinggalah ia dibuka semula kepada umum pada 21 April 2001 tetapi sebagai lokasi pelancongan.

Sejak itu, tasik yang memiliki kedalaman 91 meter dan meliputi keluasan kira-kira enam hektar mula dikenali ramai. Sebagaimana tasik lain, tasik yang menjalani kerja pembesaran pada tahun 2000 itu mampu menggamit pelancong untuk singgah sebentar bagi menikmati pemandangan di situ. Nama asalnya dikenali sebagai Tasik Tai Parit sebelum ditukarkan menjadi Tasik Biru pada 1970-an.

Keindahan Tasik Biru tergugat selepas kemalangan membabitkan sebuah bas sekolah yang terjatuh ke dalam tasik ini dan mengorbankan 28 pelajar termasuk dua guru pelatih pada akhir 1980-an. Selepas kejadian itu, Tasik Biru ditutup dan kegiatan melombong emas dijalankan semula sehinggalah awal tahun 2000.

Kisah Cerita Dan Sejarah Ringkas Tasik Biru Di Daerah Kecil Bau
Kisah Cerita Dan Sejarah Ringkas Tasik Biru Di Daerah Kecil Bau

Kini tasik ini dihidupkan semula dengan menyediakan pelbagai kemudahan asas seperti tandas, kedai makan, taman rekreasi dan sebagainya.

Ia dibuka kepada orang ramai yang ingin beriadah sambil menikmati udara segar sambil melihat sendiri tasik buatan manusia yang kebiru-biruan sambil merenungi sejenak sejarah yang tersirat di dalamnya.

Baca juga, Penduduk Batu Kawah tidak lama lagi akan menikmati satu lagi kemudahan baharu iaitu Pusat Sukan dan Inovasi Batu Kawah yang akan dibina tidak lama lagi.

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close