fbpx
Our Local Story

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad
8.2K Shares

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

Pejabat Ketua Menteri Sarawak, sebentar tadi telah mengeluarkan kenyataan media berkaitan dengan lantikan Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad dan juga pengerusi syarikat tersebut.

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad ini terdiri daripada pakar dari industri yang kini menjawat jawatan tertinggi di JKR Sarawak, Sarawak Energy Berhad, dan sebagainya.

1. Tan Sri Datuk Amar (Dr) Haji Hamid Bugo ( Pengerusi Lembaga Pengarah ) 

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

Beliau berkhidmat sebagai Pengarah beberapa syarikat awam dan swasta yang terkemuka di Malaysia, termasuk Malaysia Airlines Bhd, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Malaysia dan Malaysia LNG Sdn Bhd. Beliau adalah Pengerusi Lembaga Pengurusan Perpustakaan Negeri Sarawak. Beliau aktif dalam aktiviti amal sebagai Pengerusi Yayasan Kemajuan Insan Sarawak (YAKIN) dan Ahli Lembaga Lembaga Amanah Kebajikan Masjid Sarawak. Beliau adalah Ahli Lembaga / Majlis Institut Integriti Malaysia dan ahli Kumpulan Orang Cemerlang (EPG) untuk Malaysia-Indonesia. Beliau adalah Ahli Jawatankuasa Penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara.

Beliau juga mempunyai B.A. Dalam bidang Ekonomi dan Sarjana Muda dalam Ekonomi dari Canterbury University, Diploma Pascasiswazah dalam Pengajaran dari Kolej Guru Christchurch, New Zealand dan Sijil Lepasan Siswa dalam Pengajian Perniagaan dari Harvard Institute of Development Studies, Amerika Syarikat. Beliau memegang ijazah PhD (Kehormat) di Commerce dari Lincoln University New Zealand.

Sumber : Bloomberg

2. Mohammad Medan Bin Abdullah

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

 

Encik Mohammad Medan bin Abdullah adalah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan di Bintulu Port Holdings Bhd., Pengerusi Orkestra Philharmonic Malaysia, Pengerusi di Petrofibre Network (M) Sdn. Bhd., Pengerusi di Petronas Hartabina Sdn. Bhd., Pengerusi di Petrosains Sdn. Bhd., Pengerusi di Prbf Holdings Corp. Sdn. Bhd., Pengerusi di Prbf Properties Sdn. Bhd., Pengerusi di Sanzbury Stead Sdn. Bhd., Seorang ahli di Institut Setiausaha & Pentadbir Berkanun, seorang Ahli Persatuan Bar Antarabangsa dan Ahli di Institut Setiausaha Bertauliah Malaysia & Pentadbir.

Beliau berkhidmat di Lembaga Pengarah di Malaysian Jet Services Sdn. Bhd., Petronas ICT Sdn. Bhd., Petronas LNG Ltd. dan Petronas Property Holdings Sdn. Encik bin Abdullah sebelum ini pernah berkhidmat sebagai Pengarah Bukan Bebas Bukan Eksekutif oleh Petronas Gas Bhd, Pengarah Bebas Bukan Eksekutif oleh Petronas Dagangan Bhd, Pengurus Besar Kanan-Hal Ehwal Korporat Kumpulan oleh Petroliam Nasional Bhd, dan Pengerusi oleh PETRONAS Assets Sdn. Bhd.

Beliau juga berkhidmat di papan di Prince Court Medical Centre Sdn. Bhd.

Beliau mendapat ijazah dari Universiti Malaya.

Sumber : 4 Traders

3. Sharbini Suhaili

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

Encik Sharbini Suhaili telah menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Sarawak Energy Berhad sejak 1 November 2016. Encik Suhaili berkhidmat sebagai Naib Presiden Kesihatan, Keselamatan, Keselamatan & Alam Sekeliling di Petroliam Nasional Berhad. Encik Suhaili mempunyai pengalaman kebangsaan dan luar negara yang luas dalam industri minyak dan gas dengan Shell dan PETRONAS. Beliau memulakan kerjayanya dengan Royal Dutch Shell pada tahun 1986 sebagai jurutera saluran paip dan memegang pelbagai jawatan di Shell di Malaysia dan luar negara, termasuk peranan kanan dalam komersil, perancangan, strategi dan pembangunan perniagaan. Beliau adalah Pengurus Besar operasi huluan Sabah Shell Malaysia dan mengetuai usaha sama mereka yang tidak dikendalikan sebelum menyertai PETRONAS pada tahun 2010 sebagai naib presiden Pengeluaran Antarabangsa untuk lengan hulu mereka.

Sumber : Bloomberg

4. Ir Tuan Haji Zuraimi bin Haji Sabki

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

Ir Tuan Haji Zuraimi bin Haji Sabki merupakan Pengarah Jabatan Kerja Raya Sarawak dan juga bekas CEO/General Manager untuk Brooke Dockyard and Engineering Works Corporation. Beliau juga pernah berkhidmat dengan Shell di awal awal karier beliau.

Menurut maklumat yang kami temui di sini laman sesawang Brooke Dockyard, Tuan Haji Ir. Zuraimi Haji Sabki juga merupakan ahli lembaga pengarah syarikat milik Kerajaan Sarawak tersebut.

5. Heng Hock Cheng

Kenali 5 Ahli Lembaga Pengarah Petroleum Sarawak Berhad

Encik Heng Hock Cheng berkhidmat sebagai Pengarah Urusan Shell Gas & Power Malaysia. Encik Cheng bersara dari Shell pada Oktober 2006 selepas 34 tahun perkhidmatan, merangkumi bahagian Hulu, Hiliran dan Gas & Kuasa. Beliau berkhidmat dengan pelbagai entiti Shell di Malaysia, United Kingdom, Belanda dan China, memegang jawatan, antara lain, sebagai Pengilang Pembuatan Pengilangan Lutong, Pengurus Kejuruteraan, Pengarah Teknikal Sarawak Shell Berhad / Sabah Shell Petroleum Co Ltd. dan Pengerusi Shell China yang berpangkalan di Beijing. Beliau berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Malaysia Marine & Heavy Engineering Sdn Bhd dan PETRONAS Gas Berhad. Encik Cheng berkhidmat sebagai Pengarah AET Tankers Holdings Sdn Bhd, AET Shipmanagement (Malaysia) Sdn Bhd dan AET Shipmanagement (Singapore) Pte Ltd. Encik Cheng berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Otto Marine Limited (Singapura). Beliau adalah Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Shell Refining Company (Persekutuan Malaya) Berhad sejak 1 April 2016. Encik Cheng berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Malaysia Marin Dan Heavy Engineering Holdings Berhad, sebuah syarikat tersenarai awam Malaysia dari 15 Jun , 2010 hingga 19 April 2017. Beliau berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Hengyuan Refining Company Berhad dari 1 April 2016 hingga 1 Jun 2017. Beliau memegang Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Kejuruteraan Kimia dari University of Birmingham, United Kingdom pada tahun 1972.

Sumber : Bloomberg

Baca artikel lama kami : Syarikat Minyak ‘Petros’ Milik Penuh Sarawak Telah Ditubuhkan

8.2K Shares
Related posts
Our Local Story

Keluarga Pelayar Ini Kongsikan Pengalaman Menarik Mereka Di Kuching

Our Local Story

3 Aplikasi Servis Penghantaran Makanan Yang Anda Boleh Cuba Di Kuching

Our Local Story

Sambutan Hari Malaysia Di Padang Merdeka Kuching Pada 16 September 2019

Our Local Story

Temuduga Pengambilan Bakal Pegawai & Lain Lain Pangkat Pasukan Simpanan TLDM Kuching Akan Dibuka Pada 24 Ogos 2019

Ketahui Segalanya Mengenai Kuching Dengan Melanggan Newsletter Kami

Copy link
Powered by Social Snap