fbpx

Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan

SPONSORED

Dua pasangan buta penglihatan di Kuching ini memerlukan bantuan kita semua.

Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan. Mereka berdua cacat penglihatan dan pasangan Iban ini berasal dari Pantu, Sri Aman telah berada di Kuching sejak 20 tahun yang lalu, kerana ingin mencari kehidupan yang lebih baik.

Midah, berusia 72 tahun, dilatih oleh tukang urut dari Taiwan dulu dan kini memegang sijil sebagai tukang urut terlatih. Dia dilahirkan dengan pandangan tetapi sebagai remaja, secara beransur-ansur kehilangan penglihatan di kedua-dua matanya disebabkan sejenis penyakit.

SPONSORED

Indi, yang berusia 67 tahun, dulunya bekerja di Persatuan Orang Buta Sarawak di Ong Tiang Swee membina kandang, tetapi sejak 8 tahun lalu dia menderita stroke dan sejak itu dia tidak meninggalkan kawasan kediamannya. Dia dilahirkan cacat penglihatan.

Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan
Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan

Kedua-duanya juga memerlukan bantuan ubat-ubat

Kedua-duanya juga memerlukan ubat-ubat Darah Tinggi dan Kolesterol Tinggi tiap hari. Mereka tidak mempunyai anak, dan adik beradik mereka yang masih hidup masih tinggal di rumah panjang asal mereka di Pantu.

Si suami pula pernah lumpuh sebelum ini dan belum lagi pulih sepenuhnya. Sebelum Midah pergi kerja, dia meninggalkan bekalan makanan buat suaminya dahulu.

SPONSORED

Tinggal di sebuah kawasan setinggan

Pada masa ini mereka berdua tinggal di sebuah kawasan setinggan di Jalan Chawan. Tidak ada nama rasmi untuk masyarakat mereka tetapi mereka menyebut diri mereka sebagai Kampung Chawan Kubur, kerana kawasan ini terletak bersebelahan dengan lokasi perkuburan. Nama lain yang mereka menggelarkan diri adalah Kampung Chawan Gena, mungkin  mengikut nama setinggan pertama yang tinggal di sana.

Terdapat kira-kira 51 keluarga yang berjongkok di kampung ini, dan tidak semua dari mereka menerima pendapatan tetap. Terdapat penduduk OKU  yang lain, beberapa ibu tunggal dan kebanyakan tinggal sendiri tanpa sokongan dari sesiapa pun. Walaupun ditimpa dugaan yang berat di dalam hidup mereka, tetapi Midah tetap gigih berusaha untuk mencari rezeki untuk kehidupan mereka.

Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan

Mengumpul air paip

Midah dan Indi, tidak mempunyai bekalan elektrik atau air. Ketika matahari terbenam, pasangan ini terus hidup dalam kegelapan, sepertimana yang sudah pun menjadi kebiasaan di dalam hidup mereka.

Untuk mendapatkan catuan air, Midah terpaksa mengembara ke kawasan utama setiap petang untuk mengutip satu baldi untuk dibawa pulang. Sering kali dia tergelincir dan jatuh, dan menangis sambil bertanya mengapa Tuhan memberinya kehidupan ini. Tetapi seperti yang selalu dilakukannya, dia bangkit semula dan terus bertahan.

Kami juga melihat bilik mandi mereka dan ianya kelihatan seperti ia akan roboh pada bila-bila masa sahaja. Mereka tidak mempunyai perabot sama sekali, tidak ada tempat untuk simpan barang-barang mereka kerana mereka tidak mempunyai banyak harta benda juga.

Hanya Midah sahaja bekerja

Menurut Midah, hanya dia sahaja yang bekerja sekarang kerana si suami belum pulih sepenuhnya daripada stroke. Midah juga masih lagi gigih berdikari berjalan kaki balik kerumahnya. Lumpur, onak dan duri yang ditempuhi tetapi dia tetap cekal mengharunginya.

Kucing liar yang berada di kawasan mereka pula selalu melompat dan memanjat di sepanjang atapnya yang halus, merosakkan struktur. Oleh kerana itu ketika hujan di Kuching, Midah dan Indi mendapati diri mereka menderita angin sejuk dan hujan lebat.

Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan
Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan

Tukang urut buta di Fortuneland Service Centre

Si isteri merupakan tukang urut buta di Fortuneland Service Centre di Kuching. Bagi mereka yang ingin membantu dua pasangan ini boleh lah sama-sama membantu perniagaan urut mereka.

Di ambang COVID-19 ini, perniagaan mereka telah banyak terjejas di mana ada hari mereka tidak mempunyai pelanggan langsung.

Ini Adalah Kisah Menyayat Hati Dua Pasangan Suami Isteri Yang Buta Penglihatan

Tetap juga bersyukur dengan kehidupan mereka

Namun, mereka tetap juga bersyukur dengan kehidupan mereka. Bagi mereka yang ingin membantu pasangan ini boleh menghubungi Midah di talian 013-8076652 iaitu telefon khas orang buta. Marilah kita sama-sama meyumbang seikhlas hati kita pada mereka.

Anda boleh ke Fortuneland Service Centre untuk bertemu dan memberi bantuan kepada wanita yang amat cekal hati ini. Semoga mereka dapat bantuan yang sewajarnya.

Pengurusan Shopping Center mengambil alih kawasan tanah tersebut tidak lama lagi

Pengurusan Shopping Center berdekatan telah mengambil alih kawasan tanah sekitarnya dan akan memulakan pembinaan tidak lama lagi. Dulu mereka mempunyai beberapa kawasan hijau di mana penduduk setinggan dapat menanam sayur-sayuran segar mereka sendiri. Tetapi kini, semua itu sudah pun hilang. Pada tahun lalu mereka diberitahu bahawa mereka akan dipindahkan ke kawasan penempatan-semula yang baru di Batu Gong berhampiran Siburan. Tetapi, disebabkan Covid, hasrat itu dihentikan seketika waktu.

Secara keseluruhan, diharapkan agar seluruh komuniti ini dapat menerima bantuan untuk meningkatkan taraf kehidupan mereka, dan mereka dapat menerima keperluan asas seperti elektrik, air bersih dan rumah yang selamat.

Lagi di sini:

SPONSORED
Teruskan Membaca
SPONSORED

Artikel Berkaitan

Back to top button