fbpx
Our Local Story

47 Rakyat Malaysia Yang Ditipu Agen Pekerjaan Dibebaskan Dari Penjara Kemboja

47 Rakyat Malaysia Yang Ditipu Agen Pekerjaan Dibebaskan Dari Penjara Kemboja
3.6K Shares

47 Rakyat Malaysia Yang Ditipu Agen Pekerjaan Dibebaskan Dari Penjara Kemboja

Laporan dari Bernama sebentar tadi mengesahkan bahawa 47 rakyat Malaysia yang ditahan di penjara Kemboja dibebaskan apabila pihak berkuasa negara tersebut telah ditipu oleh agen pekerjaan.

Kesemua 47 warga Malaysia yang ditahan di Penjara Provinsi Banteay Meanchey telah dibebaskan lewat petang ini selepas beberapa perundingan dibuat dengan pihak kerajaan Kemboja dan Malaysia.

Ketua NGO Antarabangsa, Datuk Dr Mustapha Ahmad Marican yang mengesahkan perkara itu berkata keputusan meluluskan pembebasan itu dibuat oleh Perdana Menteri Kemboja Hun Sen setelah mendapati semua tahanan itu telah ditipu oleh sindiket ejen pekerjaan.

“Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Kemboja, Oknha Datuk Dr Othsman Hassan kita sudah melihat dan meneliti semua perkara bahawa tahanan dari Malaysia telah di tipu terdaya oleh sindiket ejen perkerjaan.

“Kita juga melihat daripada segi hubungan diplomatik kedua-dua negara yang sudah lama terjalin,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Wisma Putra pada Khamis lepas mengesahkan laporan penahanan 47 rakyat Malaysia itu sejak 11 Dis tahun lalu atas pertuduhan menipu, membuka dan menjalankan aktiviti perjudian dalam talian secara haram.

Dr Mustapha berkata selain Wisma Putra, beberapa pemimpin dan wakil rakyat dari Sarawak turut berada di Kemboja beberapa hari lalu untuk membincangkan cara penyelesaian bagi membebaskan tahanan terbabit.

Larry Sng Dan Keluarga Tahanan Ke Kemboja Rabu Ini Untuk Misi Menyelamat 44 Anak Sarawak Yang Ditahan Tanpa Bicara

Kredit: Bernama

Dalam pada itu ibu kepada salah seorang tahanan Zunita Sedini sebelum ini berkata anaknya Yusuf Islam bersama 46 lagi rakyat Malaysia dijanjikan peluang pekerjaan dengan bayaran lumayan sehingga US$1,500 (lebih RM6,000), namun semuanya hanya sandiwara apabila setibanya di Kemboja mereka tidak mendapat pekerjaan yang dijanjikan.

 

3.6K Shares
Related posts
Our Local Story

Keluarga Pelayar Ini Kongsikan Pengalaman Menarik Mereka Di Kuching

Our Local Story

3 Aplikasi Servis Penghantaran Makanan Yang Anda Boleh Cuba Di Kuching

Our Local Story

Sambutan Hari Malaysia Di Padang Merdeka Kuching Pada 16 September 2019

Our Local Story

Temuduga Pengambilan Bakal Pegawai & Lain Lain Pangkat Pasukan Simpanan TLDM Kuching Akan Dibuka Pada 24 Ogos 2019

Ketahui Segalanya Mengenai Kuching Dengan Melanggan Newsletter Kami

Copy link
Powered by Social Snap