fbpx
Local Attractions

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati
4K Shares

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Sarawak merupakan negeri yang mempunyai paling banyak Taman Negara di Malaysia. Terdapat 30 Taman Negara secara keseluruhannya di Sarawak dan 5 daripadanya adalah di sekitar Kuching. Ini 5 taman negara di Kuching yang anda boleh lawati :

  1. Taman Negara Bako

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Diwartakan pada tahun 1957, Bako adalah taman negara yang tertua di Sarawak, yang meliputi kawasan seluas 2,727 hektar di hujung Semenanjung Muara Tebas. Ia adalah salah satu taman negara yang terkecil di Sarawak, namun salah satu yang paling menarik, kerana ia mengandungi hampir setiap jenis tumbuh-tumbuhan yang terdapat di Borneo. Rangkaian diselenggarakan dengan baik denai alam semula jadi – dari berjalan-jalan hutan mudah untuk menjejaki laluan trek hutan sepenuh hari – membolehkan pengunjung untuk mendapatkan yang terbaik daripada alam sekitar yang unik ini.

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

2. Taman Negara Gunung Gading

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Taman Negara Gunung Gading mempunyai tarikan bintang yang sangat istimewa – Rafflesia, bunga terbesar di dunia – dan taman adalah salah satu tempat yang terbaik di Asia untuk melihat bunga yang indah Rafflesia ini.

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Gunung Gading telah diwartakan sebagai taman pada 1 Ogos 1983 terutamanya untuk menyediakan zon pemuliharaan untuk melindungi Rafflesia. Ia telah dibuka kepada orang ramai pada tahun 1994 dan pelawat kini boleh melihat salah satu tumbuhan yang paling hebat didapati di planet ini. Taman ini adalah mudah diakses dari Kuching pada hari perjalanan. Mereka yang ingin tinggal lebih lama boleh menikmati tarikan lain Gunung Gading ini – terutamanya yang pemandangan hutan hujan, air terjun dan denai hutan. Sebahagian daripada laluan ini membawa kepada puncak gunung yang membentuk taman dan menawarkan trek hutan yang mencabar.

3. Taman Negara Kubah

Hampir setiap pelawat ke Kuching telah menyaksikan Taman Negara Kubah, sama ada mereka sedar atau tidak. Ini rabung batu pasir besar-besaran dengan tiga puncak gunung yang – 911m tinggi Gunung Serapi dan yang lebih kecil sedikit Gunung Selang dan Gunung Sendok – dapat dilihat dengan jelas dari Kuching Waterfront. Terletak hanya 22 kilometer dari Kuching, Kubah bukan sahaja yang paling ketara tetapi juga salah satu yang paling mudah Taman Negara Sarawak.

Kubah ditubuhkan pada tahun 1989 kerana kehidupan kilangnya sangat kaya, dan hanya dibuka kepada orang ramai pada tahun 1995. Taman meliputi kawasan seluas 2,230 hektar, dan terdiri daripada cerun berhutan dan rabung pelbagai Serapi.

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Ciri yang paling terkenal Kubah adalah spesies palma. Hampir seratus spesies palma yang berbeza boleh didapati di kawasan hanya lebih 22 km persegi, menjadikannya Kubah mungkin habitat sawit yang kaya dengan saiz mana-mana sahaja di dunia. Tetapi Palmi di Kubah ini bukan sahaja banyak – mereka juga adalah sebahagian dari sejarah dan ekologi penting. Banyak Palma di Kubah ini pertama kali digambarkan oleh ahli botani Itali yang besar Odoardo Beccari (1843-1920), yang menghabiskan 3 tahun di Sarawak 1865-1868, dan direkodkan penemuan dan pengalaman beliau dalam sebuah buku yang luar biasa, Pengembaraan di Hutan Besar Borneo.

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Selain kelapa sawitnya, Kubah mempunyai banyak daya tarikan menarik lain; hutan hujan yang menakjubkan utama, pemilihan kaya orkid dan paku-pakis, dan hanya beberapa nama jelas sungai hutan, air terjun dan kawasan tempat mandi. Pemandangan hutan hijau di sini telah pun menarik perhatian Hollywood; pada tahun 1987 Gunung Serapi adalah lokasi filem utama untuk ‘Farewell to the King’ dibintangi Nick Nolte.The Sleeping Dictionary’, yang dibintangi oleh Jessica Alba, difilemkan di kaki bukit hutan berdekatan bersebelahan dengan taman, yang menyediakan latar belakang yang menakjubkan untuk filem itu.

4. Taman Negara Tanjung Datu

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Tanjung Datu mungkin terkecil Taman Negara Sarawak, saiznya hanya 14 km persegi, tetapi ia juga merupakan salah satu yang paling indah. Taman ini terdiri daripada rabung kecil bukit hutan yang dikelilingi oleh pantai yang bersih putih pasir, air yang jernih dan terumbu karang. Hutan campuran yang kaya mencapai hampir ke tepi air di beberapa tempat, dan ini berdekatan dengan hutan hujan dan terumbu karang Рkedua-dua komuniti semula jadi yang paling pelbagai di planet kita Рmembuatkan Tanjung Datu tempat yang sangat penting dalam biodiversiti.

Kini, kerja membina jalan raya menghubungkan Teluk Melano dan Sematan sedang giat dijalankan dan akan memudahkan pelawat untuk mengakses Taman Negara Tanjung Datu.

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

5. Taman Negara Talang Satang

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Taman laut negara Sarawak yang pertama, Talang-Satang telah ditubuhkan dengan matlamat utama untuk memulihara populasi penyu laut Sarawak. Taman ini terdiri daripada pantai dan laut sekitar empat pulau di pantai barat daya Sarawak; Pulau Talang Besar (Greater Talang Island) dan Pulau Talang Kecil (Lesser Talang Island) off Sematan dan Pulau Satang Besar (Greater Satang Island) dan Pulau Satang Kecil (Lesser Satang Island) di luar Santubong, dekat Kuching. Keempat-empat “Pulau Penyu” bertanggungjawab untuk 95% daripada semua pendaratan penyu di Sarawak. Taman ini juga termasuk Tukong Ara-Banun Perlindungan Hidupan Liar Pulau, dua pulau kecil kecil yang tempat bersarang penting bagi koloni Bridled Terns dan Black-naped Terns.

5 Taman Negara Di Kuching Yang Anda Boleh Lawati

Taman Negara Talang-Satang meliputi kawasan seluas kira-kira 19,400 hektar (19.4 km persegi), dan terdiri daripada semua tanah di bawah tanda air pasang di pulau-pulau masing-masing, dan lautan di sekeliling untuk radius 4.8 km dari titik tertinggi di setiap pulau . Kawasan terumbu cetek mengelilingi semua empat pulau. Terumbu umumnya terdiri daripada beberapa spesies karang keras dan koloni karang lembut. Mereka menyediakan tempat tinggal dan berehat alasan bagi penyu laut, dan juga tempat-tempat pembiakan ikan yang penting.

Bagi anda yang berminat untuk melawat taman taman negara ini, anda disarankan untuk mendapatkan maklumat lanjut di laman sesawang : Sarawak Forestry

4K Shares
Related posts
Local Attractions

3 Tempat Menarik Di Kuching - Serian Yang Perlu Anda Lawati Semasa Cuti Sekolah

Local Attractions

Pasar Seni Jalan Haji Taha, Pasar Malam Terbaru Di Bandaraya Kuching

Local Attractions

5 Pantai Yang Anda Mesti Kunjungi Di Lundu Dan Sematan

Local Attractions

Pertama Kali Nak Travel Ke Kabong? Ini Panduan Kami

Ketahui Segalanya Mengenai Kuching Dengan Melanggan Newsletter Kami

Copy link
Powered by Social Snap